ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Νίκος Μαλιάρας (πρόεδρος)

Ο Νίκος Μαλιάρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Στη συνέχεια πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές Βυζαντινής Φιλολογίας και Ιστορίας, Μουσικολογίας και Παιδαγωγικών της Μουσικής στο Πανεπιστήµιο του Μονάχου, από το οποίο αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1990. Η πανεπιστηµιακή του σταδιοδροµία ξεκίνησε το 1992 από το Πανεπιστήµιο Κρήτης. Σήµερα είναι πρωτοβάθµιος Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας, και ∆ιευθυντής του Τοµέα Ιστορικής και Συστηµατικής Μουσικολογίας και του Εργαστηρίου Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής. ∆ιετέλεσε Πρόεδρος του Τµήµατος από τον Σεπτέµβριο του 2010 ως τον Αύγουστο του 2014.
Έχει δηµοσιεύσει πέντε βιβλία σε µορφή µονογραφίας και έχει επιµεληθεί την έκδοση άλλων τριών εκτενών συλλογικών τόµων. Έχει επίσης δηµοσιεύσει δεκάδες άρθρα και κείµενα σε ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά, έχει συμµ ετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και υπήρξε συνεργάτης και επιµελητής εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου έχει δηµοσιεύσει πολλές µελέτες του.
Τα ερευνητικά του διαφέροντα επικεντρώνονται στην µελέτη της Βυζαντινής κοσµικής µουσικής και των µουσικών οργάνων, µέσα από τις ιστορικές, φιλολογικές, αρχαιολογικές και εικονογραφικές πηγές, καθώς και στην µελέτη της Ιστορίας και της εργογραφίας της Νεοελληνικής Έντεχνης µουσικής του 19ου και του 20ού αιώνα. Επίσης, και κυρίως στην ιστορική και αναλυτική µελέτη της µουσικής του Μανώλη Καλοµοίρη και άλλων εκπροσώπων της Εθνικής Σχολής. Έχει µελετήσει επίσης ιδιαίτερα το έργο των Μπαχ, Μπραµς, Σοπέν, Μέντελσον και Στραβίνσκυ και έχει δηµοσιεύσει σχετικές µελέτες.
Ο Νίκος Μαλιάρας είναι διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών από την ίδρυσή της (1998), µε την οποία έχει εµφανιστεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, καθώς και της Παιδικής Χορωδίας «Μανώλης Καλοµοίρης», η οποία είχε δεκαπενταετή συνεργασία µε την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, και το Μέγαρο Μουσικής. Είναι ακόµη ιδρυτικό µέλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, Πρόεδρος του ΔΣ της Αθηναϊκής Συµφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ), Γενικός Γραμµ ατέας του Συλλόγου «Μανώλης Καλοµοίρης» και µέλος του Συλλόγου των Φίλων της Ελληνικής Μουσικής Βιβλιοθήκης.


Βύρων Φιδετζής (καλλιτεχνικός διευθυντής)

Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης πήρε το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου το 1975 και της διεύθυνσης ορχήστρας το 1977. Εμφανίστηκε ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, στις σημαντικότερες αίθουσες και σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, «Δημήτρια» Θεσσαλονίκης,  καθώς και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική), προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία. Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1985-1992), επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής του Αικατερίνμπουργκ της Ρωσίας (1990-1992), το 1992 προσκεκλημένος αρχιμουσικός της «Καπέλα Ρωσία» στη Μόσχα (πρώην Ορχήστρας του Υπουργείου Πολιτισμού της ΕΣΣΔ), προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας (1990-1999) και καλλιτεχνικός διευθυντής της (1999-2001). Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (2000-2005). Μόνιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ από το 1987, χρημάτισε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της την περίοδο 2004-2011.
Δίδαξε στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας (1994-2005), καθώς και επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου. 
Η διεθνής κριτική εξεθείασε τις ερμηνείες του και ιδίως την προσπάθειά του για την προβολή της ελληνικής μουσικής. Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Τιμήθηκε επίσης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλους φορείς. Για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομοφώνως επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ενώ για το δισκογραφικό του έργο τού απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Το 2010 αναγορεύτηκε για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στη μουσική επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Θωμάς Καρδακάρης (διεύθυνση παραγωγής)

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο του Leeds, με ειδίκευση στις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις (Broadcasting) και στο surround ήχο. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων σχετικά με τη μουσική ακουστική & τεχνολογία και το 2016 ολοκλήρωσε επιμόρφωση (elearning) στην Διοίκηση Πολιτισμικών μονάδων του Παν. Αθηνών. 
Η ενασχόληση του με την ηχοληψία, τις ηχογραφήσεις και τα οπτικοακουστικά μέσα ξεκινά από τα φοιτητικά του χρόνια, με κορύφωση την επαγγελματική του εμπειρία στη ζωντανή μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνών της Αθήνας 2004. Η συστηματική ενασχόληση με την συμφωνική και χορωδιακή μουσική αποκτά μορφή όντας μέλος της Πανεπιστημιακής Χορωδίας του Τμ. Μουσικών Σπουδών του EKΠA από το 2000, την οποία υποστηρίζει μέχρι και σήμερα με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει, πραγματοποιώντας ζωντανές ηχογραφήσεις και μεταδόσεις των συναυλιών της τόσο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία & Κύπρο).
Από το 2011 είναι υπεύθυνος αμφιθεάτρων και οπτικοακουστικών μέσων στο χώρο τέχνης και πολιτισμού Άρτεμις, θέατρο των Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα, καθώς και στις εγκαταστάσεις των κτιρίων. Κατά την κατασκευή του Θεάτρου ήταν υπεύθυνος για την οπτικοακουστική μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων καθώς και του δίκτυου καλωδίωσης. Είναι υπεύθυνος επικοινωνίας και ανάπτυξης της Χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» και έχει αναλάβει την προώθηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δικτύου της την οποία και υποστηρίζει υλικο-τεχνικά στις εμφανίσεις της. Είναι μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του μουσικού Φεστιβάλ 'Άρτεμις' (artemismusicfestival.maliaras.gr) και διευθυντής παραγωγής του Φεστιβάλ "Ηραία - Πυθαγόρεια" από το 2010. 


Σάββας Ρακιντζάκης (υπεύθυνος μουσικού υλικού)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος Πιάνου (Εθνικό Ωδείο, τάξη Τάνιας Ιακωβίδου), Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Mus.M. στη Διεύθυνση Παιδικής και Σχολικής Χορωδίας από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. 
Από το 1997 ασχολείται με τη διδασκαλία, τη διεύθυνση και την πιανιστική συνοδεία μαθητικών, παιδικών και νεανικών χορωδιακών σχημάτων και φωνητικών συνόλων. Έχει συνεργαστεί με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, την Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης» και τις μαθητικές χορωδίες των «Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα» (διευθ. Νίκος Μαλιάρας), την Παιδική Χορωδία του Γ’  Προγράμματος Ε.ΡΑ., την Παιδική Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και την Παιδική Χορωδία Rosarte (διευθ. Ρόζη Μαστροσάββα), καθώς και με σχολές και εργαστήρια ελευθέρων σπουδών musical. Έχει δημιουργήσει το νεανικό φωνητικό σύνολο Unicords, αποτελούμενο από μαθητές και αποφοίτους των «Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα». Έργα και διασκευές του για παιδική και μικτή χορωδία έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 


Τζωρτζίνα Μερεντίτη (γραμματεία ορχήστρας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και πιάνο στο Μαιάνδριο Ωδείο από όπου έλαβε Πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Πιάνου με βαθμό βαθμό Άριστα παμψηφεί. Επίσης, σπουδάζει μονωδία και φλάουτο. Από το 2014 είναι μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Παλλήνης Αττικής, με την οποία έχει εμφανιστεί και ως σολίστ στο πιάνο. Έχει ασχοληθεί και με την Ενορχήστρωση. Μεταγραφές της έχουν παιχτεί από τη Φιλαρμονική Δήμου Παλλήνης και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, στην οποία εργάζεται ως γραμματέας από το Νοέμβριο του 2016.
Από το 2011 είναι μέλος της Μικτής Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικολογίας Ν. Μαλιάρα. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων Διεύθυνσης Χορωδίας, Μουσικοπαιδαγωγικών και σεμινάρια Συστήματος Kodály.