ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Ελλάδα, Ευρώπη, Ελευθερία

Ελλάδα, Ευρώπη, Ελευθερία.

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019, 8.30 μ.μ.


Θέατρο «Ολύμπια»- Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»


Μια σημαντική, πανηγυρική συναυλία ετοίμασε η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών για να τιμήσει την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου. Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Ελλάδα, Ευρώπη, Ελευθερία» και η θεματική της είναι αφιερωμένη σε έργα Ευρωπαίων συνθετών που σχετίζονται εν γένει με την ελληνική ελευθερία, καθώς και έργα του Γενάρχη της νεοελληνικής μουσικής Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου.

Ένα από τα έργα που παρουσιάστηκαν είναι Χορωδιακή του Καντάτα γραμμένη στα 1823/4, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, σε πρώτη πλήρη αναβίωσή της στην Αθήνα.

Η συναυλία της Φιλαρμόνιας περιελάμβανε επίσης την πλήρη σκηνική μουσική στα «Ερείπια των Αθηνών» του Ludwig van Beethoven op. 113, που γράφτηκε λίγα χρόνια πριν από την έκρηξη του Αγώνα και αναφέρεται ακριβώς στο πένθος της Ευρώπης για την υποδούλωση της Ελλάδας στους Οθωμανούς. Ακόμη, την αφιερωμένη στον Rouget de Lisle προσαρμογή της «Μασσαλιώτιδας» από τον Hector Berlioz για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, μεταφρασμένη από τον κήρυκα και μάρτυρα της Παλιγγενεσίας, Ρήγα Φεραίο.

Συμπεριλαμβάνονται επιπλέον έργα των Gioachino Rossini και Antonin Dvorak εμπνευσμένα από Ελληνικά θέματα, καθώς και αποσπάσματα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού σε μελοποίηση του Ν.X. Μάντζαρου και σε ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή.

Η Εθνική Επέτειος τιμά όχι μόνο ένα γεγονός σημαντικό για την Πατρίδα μας, αλλά και με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση. Το περιεχόμενό της ως ενός μείζονος γεγονότος της Ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και πολιτιστικής ιστορίας, που επέδρασε καθοριστικά στις εξελίξεις ολόκληρου του 19ουαιώνα ανέδείξε η συναυλία αυτή με τη σύνθεση του προγράμματος την οποία έχει επιλέξει.


Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Ολύμπια» - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στις 20.30.


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ενώσεως τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη


Πρόγραμμα:

- Ludwig van Beethoven: Σκηνική μουσική «Ερείπια των Αθηνών», op. 113

- Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: Cantata con Cori

- Gioachino Rossini: Η πολιορκία της Κορίνθου – Εισαγωγή

- Antonin Dvorak: Τρία Νεοελληνικά Τραγούδια, έργο 50

- Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: Ύμνος εις την Ελευθερίαν (αποσπάσματα)

- Hector Berlioz: H Μασσαλιώτιδα (με ελληνικούς στίχους, σε απόδοση Ρήγα Φεραίου)


Σολίστ:

Άννα Στυλιανάκη (σοπράνο)

Ζάχος Τερζάκης (τενόρος)

Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος)

Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος)


Συμμετέχουν:

H Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης», (Διεύθυνση: Σάββας Ρακιντζάκης)

Η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (Διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας)

Η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου (Διεύθυνση: Σπύρος Κλάψης)


Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Δημοσιεύτηκε στις