ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Γιαροσλάβ Τόκαρεβ​​​​​​​ (εξάρχων)

Ο βιολιστής Τόκαρεβ Γιαροσλάβ γεννήθηκε το 1972 στο Κροσναντάρ της Ρωσίας από μητέρα πιανίστα και πατέρα μαέστρο. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα και μέχρι το μουσικό κολλέγιο από τον Πατέρα του Τόκαρεβ Μιχαήλ, αρχιμουσικό και σολίστα της ορχήστρας δωματίου και συμφωνικής ορχήστρας της νότιας Ρωσίας.
Το 1989 έλαβε τιμητική διάκριση και δίπλωμα στον πρώτο διαγωνισμό του καθηγητή Ζαχάρ Μπρόν στο Νοβοσιμπίρσκ. Από το 1987 μέχρι 1992 σπούδασε στην Μουσική ακαδημία της Άλμα-ατά απ’όπου έλαβε το δίπλωμα βιολιού και αμέσως έγινε δεκτός στο Ωδείο Τσαικόβσκυ της Μόσχας, στην Τάξη της διακεκριμένης καθηγήτριας Ζάριους Σιχμουρζάεβα.Στη διάρκεια των σπουδών του πραγματοποίησε εμφανίσεις στη Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία και Η.Π.Α. σαν σολίστ.
Συνεργάστηκε με τις ορχήστρες δωματίου “musica viva” της Μόσχας και της Σουηδίας, και τα τελευταία 16 χρόνια με τους σολίστ της Πάτρας και μετέπειτα την ορχήστρα της Πάτρας.
Από το 1995 που ζεί στην Ελλάδα εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ ως μέλος του κουαρτέτου και του κουιντέτου Πατρών, (Μέγαρο μουσικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Πατρών) αλλά και ως σολίστ σε προσωπικά ρεσιτάλ με συνοδεία πιάνου.
Κατέχει πλούσιο και δεξιοτεχνικό ρεπερτόριο από όλες τις μουσικές περιόδους. Διατηρεί τάξη βιολιού από όπου οι μαθητές του διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Aπο τον 2011 έως το 2015 εργάστηκε ως κορυφαίος στην ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.


Μαρία Καλλιοντζή (μέλος)

Η βιολονίστρια Μαρία Καλλιοντζή γεννήθηκε στην Τσεχία το 1957 από Έλληνες γονείς. Ξεκίνησε βιολί στο Κρατικό Ωδείο της πόλης Ostrava. Σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτή στο Janacek Κονσερβατουάρ της Ostrava στην τάξη του καθηγητή Ladislav Gorula. Αργότερα πήρε τη θέση του εξάρχοντα της Συµφωνικής Ορχήστρας του Κονσερβατουάρ και συγχρόνως έγινε δεκτή στην Φιλαρµονική Ορχήστρα Janacek. Αποφοίτησε το 1978 και έγινε δεκτή στην ορχήστρα της όπερας του Zdenek Nejedly της πόλης Opava.

Το 1980 επαναπατρίζεται και γίνεται µέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη θέση κορυφαίου Α στα α΄ βιολιά, όπου παραµένει για 10 χρόνια. Συγχρόνως γίνεται δεκτή στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στα α΄ βιολιά και αργότερα στη θέση του κορυφαίου Α. Στην ΚΟΑ παραµένει για 33 χρόνια και για 24 χρόνια διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών, όπως και στο Εράτειο Ωδείο.


Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας, πήρε µέρος σε πλήθος συναυλιών µουσικής δωµατίου και συνεργάστηκε µε προσωπικότητες του χώρου.


Ευάγγελος Σκούρας (µέλος)

Ο Ευάγγελος Σκούρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου και πήρε τα πρώτα µαθήµατα µουσικής στη Φιλαρµονική Εταιρεία «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» µε δάσκαλο του τον Γιώργο Κούρκουλο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών µε καθηγητή τον Νίκο Κορατζίνο και πήρε το ∆ίπλωµα Κόρνου µε Άριστα και Α΄ Βραβείο. Παρακολούθησε σεµινάρια κόρνου στην Ελβετία µε τον J. Stamp και τον F. Tariani. Επίσης σπουδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο «Ορφείο Αθηνών».

Έχει λάβει µέρος σε πολλές συναυλίες συµφωνικής µουσικής και µουσικής δωµατίου στην Ελλάδα και στο  εξωτερικό.

Από το 1974 έως το 1992 ήταν κορυφαίος στη Συµφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Από το 1981 έως το 1983 είχε την θέση του Α΄ Κόρνου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης είχε την θέση του Α΄ Κόρνου στην Ορχήστρα των Χρωµάτων του Μάνου Χατζιδάκι, του οποίου υπήρξε συνεργάτης για είκοσι χρόνια µέχρι το 1994, συµµετέχοντας σε όλες τις συναυλίες, ηχογραφήσεις και δισκογραφικές του εργασίες.

Από το 1983 έως το 2012 ήταν Α’ Κόρνο στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει εµφανιστεί ως σολίστ µε τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Συµφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ελληνική  Καµεράτα.


Είναι µέλος του Συγκροτήµατος Μουσικής ∆ωµατίου «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ». Ήταν καθηγητής στο «Ωδείο Αθηνών» και στο Ωδείο «Ορφείο Αθηνών».


Ιωάννης Στρατάκης (µέλος)

Ο Ιωάννης Στρατάκης γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα και από το 1974 άρχισε να µελετά µουσική (βιολί, βιόλα, διεύθυνση ορχήστρας) στην Ελλάδα, Ολλανδία, Μ. Βρεττανία, Ιταλία, Γερµανία, Ελβετία κ.α. Τιµήθηκε µε την υποτροφία «Μουσηγέτης» από τον Χ. Λαµπράκη.
Μετά το τέλος των σπουδών του παρακολούθησε σεµινάρια µουσικής τεχνικής και ερµηνείας. Παράλληλα, παρακολούθησε πανεπιστηµιακά προγράµµατα σπουδών διοίκησης καλλιτεχνικών οργανισµών (Amsterdam, Maastricht) και σεµινάριο ραδιο-τηλεοπτικής εκφώνησης (Amsterdam). Ίδρυσε και διεύθυνε φεστιβάλ κλασικής µουσικής (Flevoland, Ολλανδίας 2003 - 2004).
Έδωσε αµέτρητες συναυλίες ως κορυφαίος µουσικός ορχήστρας, µουσικός δωµατίου και σολίστ κυρίως στο εξωτερικό όπου έζησε τα τελευταία 30 χρόνια. Καθηγητής βιόλας στην Μουσική Ακαδηµία του Amsterdam/Hilversum καθώς και σε ιδιωτική πρακτική. Συντάκτης του περιοδικού τύπου της Ελληνικής Κοινότητας Ουτρέχτης.

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2014 ως κορυφαίος βιολιστής της Εθνικής Συµφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, της Καµεράτας Μ.Μ.Α., της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, µουσικός δωµατίου  και εκπαιδευτής της Ορχήστρας Νέων «MOYSA» του Μ.Μ.Θεσσαλονίκης.

Εδώ και 25 χρόνια ασχολείται µε την µελέτης της προφοράς της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, βάσει κυρίως των συγγραµάτων των αρχαίων Ελλήνων γραµµατικών ρητόρων και φιλοσόφων. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη έχει πρόσφατα ήδη αρχίσει να παρουσιάζει και να ηχογραφεί αρχαιοελληνικά κείµενα που διατίθενται ως ηχητικά βιβλία, εκπαιδευτικής ή ψυχαγωγικής φύσεως. Πολλά απ’ αυτά άρχισαν να χρησιµοποιούνται σε µαθήµατα αρχαιοελληνικής γλώσσας  και  πολιτισµού από εκπαιδευτικά ιδρύµατα του  εξωτερικού.


Ο λόγος στο αρχαιοελληνικό δράµα αποτελεί το πλέον πρόσφατο των ενδιαφερόντων του.